Dunia Blog Sangat Kejam!

483b8_social_hashtag_hijacked

Amboi tajuk tak hingat hehehe…

Assalamualaikum!

Abai tajuk hangat tu, sebenarnya dunia blog tak kejam, yang kejam orang yang di belakang blog dan tangan serta otak yang merencanakan. Actually aku tak boleh tidur malam ni, jadi otak jadi kureng sikit. Almaklumlah agak sibuk dari pagi sampai petang.

Pagi tadi aku pergi interview lagi, saja test market ( malay market). Ada satu company bumiputra yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia F & B. Pukul 9.00 pagi dah terpacak di tepi pintu kompeni tu. Aku masih ada 1 jam lagi untuk ditemuduga. Bila aku tengok pada papan tanda syarikat tersebut, berbagai persoalan yang timbul, tak nampak macam kompeni yang menjalan bisnes F & B. Nasiblah dalam hati berkata, kalau kompeni tu agensi perkerjaan, maka aku redo.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, aku naik sekali lagi, namun gelap gelita. Dalam hati tertanya-tanya betul ke ni. Semalam beria-ria talipon suruh datang jam 10 pagi. Aku masih rasa nak tunggu lagi, tapi dalam hati dah was-was. Akhirnya tepat jam 10.30 kelihatan seorang wanita naik ke atas dan buka pintu pejabat. Maaf katanya sebab buat anda semua tertunggu-tunggu.

Setelah penghawa dingin dibuka, aku pun masuk dan mengisi borang. Simple sungguh borangnya hehehe. Bila tiba giliran aku ditemuduga, habis segala sijil anugerah dari hotel yang pernah aku kerja aku tunjukan. Aku takde sijil akademik yang bagus, tapi aku ada pengalaman lebih 20 tahun dalam bidang perhotelan terutama F & B. Kata yang interiew aku tu, memang kami mahukan yang ada pengalaman. Fuhh lega sungguh dalam hati. Selepas aku diminta ceritakan serba sedikit tentang diri aku, maka panjanglah cerita aku berkenaan dengan operasi F & B. Dah memang makanan aku pasal F & B ni hehehe.

Akhirnya baru aku tahu kompeni ni dapat kontrak menguruskan sekolah, universiti yang di bawah kerajaan. Jadi setiap tempat dorang perlukan seorang pengurus operasi untuk menjaga kawasan jajahan dorang. Tapi kerja tersebut akan ada pada tahun Januari tahun depan!. Kalau ada rezeki aku akan join dorang. Tapi aku sedang menunggu 2 lagi hotel yang akan siap pada bulan ni. Arghhh…sapu jerlah mana-mana..aku tak sangup lagi duduk di rumah, penat wooo hahaha…habisss

Bang di mana kejam nya dunia blog ni? eh kejam kerrrrr?

Awas Jawatan Kosong Data Entri Menipu!

jawatan-kosong-56

 

Assalamualaikum!

Kalau kau pernah baca surat khabar bahagian iklan, tentu pernah jumpa jawatan kosong ” Data Entri ” yang menjanjikan gaji 300-500 seminggu. Betul ke boleh dapat dapat gaji macam tu?. Mai baca kisah di bawah.

Minggu pertama aku mula tanam anggur, memang aku rajin baca surat khabar di kedai mamak selepas hantar anak ke sekolah. Sebenarnya aku jarang baca paper. Selalunya aku baca online sahaja. Jawatan kosong Data Entri ni memang dah lama aku tengok, cuma aku tak berapa paham apa tugas yang akan diberi oleh syarikat tersebut.

Disebabkan ingin tahu yang begitu mendalam, aku hubungi nombor yang tertera. Seingat aku Puan Ayu nama untuk dihubungi. Tanpa berlengah, aku pun hubungi Puan Ayu. Pada masa tersebut ada seorang perempuan jawab panggilan, suara seakan budak sekolah. Setelah aku tanya berkenaan dengan jawatan ” Data Entri ” lalu aku disuruh datang ke pejabat yang terletak di Petaling Jaya.

Agak senang untuk cari pejabat tersebut. Setelah aku sampai di pejabat, ada 2 orang perempuan menyambut aku. Namun Puan Ayu tidak kelihatan. Perempuan yang sambut aku tadi menunjukan dokumen yang perlu aku taip. Katanya, aku akan dibayar 80 sen untuk satu data dalam kertas A4. Untuk permulaan, beliau akan bagi 70 helai kertas untuk ditaip dalam masa 2 minggu. Sehelai kertas ada 30 alamat orang yang tidak dikenali mengikut format yang diberi.

Aku bersetuju dengan tawaran tersebut. Sebelum bersetuju, aku disuruh mengisi alamat dan detail seperti yang diminta. Maklumat seperti kontrak dan akan dikenakan bayaran untuk deposit dokumen. Katanya deposit tersebut sebagai jaminan supaya aku pulangkan semula dokumen tersebut setelah selesai kerja data entri.

Setelah selesai aku masukan data tersebut. Aku pun terus ke pejabat dan memberikan semula dokumen dan untuk menerima bayaran atas kerja yang sudah aku siapkan. Pekerja di situ mengambil satu borang untuk merekodkan jumlah bayaran yang perlu dibayar kepada aku. Bila aku minta bayaran, – drama bermula. Pekerja tersebut memberi tempoh seminggu untuk aku terima bayaran. Katanya, mereka perlu memeriksa semua data yang aku telah masukan. Ok Fine… aku turutkan sahaja… dalam hati macam dah kena game je.

Aku mintak job yang kedua, katanya belum siap diprint. So aku kena datang hari sabtu atau mereka akan menghubungi aku. Sabtu aku dah sampai di pejabat tersebut. Katanya lagi belum siap dan kena tunggu mereka menghubungi aku. Masuk hari ni dah 4 kali sabtu. Mereka masih tak menghubungi aku. Dah banyak email dan msg aku hantar, namun tak berbalas, dan masuk sebulan lebih…jadi aku andaikan syarikat tersebut penipu dengan cara…

  1. Ambik duit deposit bakal data entri.
  2. Apabila tugasan siap, wang bayaran dilengahkan.
  3. Beri alasan untuk job ke 2 belum ada untuk dibuat.
  4.  Bila kita jadi fed-up, mereka diam seribu bahasa.
  5. Proses akan berulang dengan cara iklan di surat khabar.

Nasihat aku, jangan bagi deposit sebelum buat kerja. Atau ban terus syarikat data entri ini, melainkan ada pejabat yang suruh berkerja sebagai data entri di pejabat tersebut. Hati2 yer

# hubungi aku kalau nak tau syarikat tersebut. Guna page ” Hubungi “

Sila kongsi di facebook supaya kawan2 tak terkena.

 

 

Sembang Kosong

2003-proton-waja-4

Gambar Hiasan

Assalamualaikum!

Bila aku tengok balik last entri aku yang lepas, rupanya dah lama aku tak update blog. Berbulan-bulan bersawang, tapi yang best trafik tetap maintain macam dulu. Kalau nak ikutkan macam-macam benda berlaku sepanjang tempoh blog bersawang. Dari aku hidup zaman mewah hingga ke zaman kemelesetan ekonomi.

Paling tak boleh blah, syarikat yang aku kerja tutup akibat dari kekurangan pelancong dari luar. Hotel 5, 6 bintang pun goyang, inikan pulak 3, 4 dan takde bintang. Kalau kau beringat zaman mewah, takdelah rasa sangat goyang.

Alhamdulillah aku dapat atasi masalah tu. Cuma sangat bosan bila duduk rumah. Bangun pagi hantar anak sekolah. Balik rumah dah tak tahu nak buat apa. Nak melawat kawan-kawan semuanya kerja. Maka ” petak ” lah kau sorang-sorang. Dalam pada tu adalah sikit buat kerja-kerja runner untuk hilangkan rasa bosan.

Kalau takde aral melintang, aku join balik hotel. Cuma tempat yang aku nak kerja ni tempat baru. Jadi kontraktor agak slow buat kerja. Lagi pun pejabat belum siap, macam mana nak kerja. Kalau aku owner pun aku akan hold dulu. Rugi bayar pekerja tapi kerja takde nak dibuat.

Petang tadi bila aku post gambar kereta kesayangan aku dah ada orang beli, ramai kawan komen dan PM. Ada yang tanya aku dah ” broke ” sangat ker. Ada yang tanya aku nak beli kereta apa. Aku sekarang ni tanam anggur, macam mana aku nak beli kereta baru, payslip pun takde. Along pun tak sudi bagi pinjaman kalau kau tak kerja.

Kereta aku tu dah berusia 16 tahun. Tapi masih ok, enjin cantik cuma, cuma….aku tak larat nak tanggung 2 bini hahaha. Nak tak nak jual lah. Aku jual pun pada orang lebih susah dari aku. Anak ramai, ada yang sekolah jauh. Dia beli sebab senang melawat anak dia belajar kat Melaka.

Pada mulanya dia nak beli motor berharga 3, 4 ribu. Aku cadangkan dia beli lah kereta aku tu bayar setengah harga dulu pun ok. Lebihan tu bayar la kat aku sampai habis. Buat apa nak berkira sangat, kita mudahkan urusan orang lain, Insyallah Allah mudahkan hidup kita.

Aku harap tokey hotel tu panggil aku cepat2. Aku dah tak larat duduk rumah. Berat badan pun dah naik. Aku nak kerja cepat2, sekolah pun dah tak lama nak buka. Bermakna duit banyak nak pakai!!! Doakan aku yer kawan2. Pada kawan2 yang selalu tanya aku ” ok ” ke tak, banyak2 terima kasih. Insyallah aku ok, tapi kadang2 rasa nak K.O hahaha…

Cara Daftar Sim Card dan MNP Onexox

onexox_2O3

 

Assalamualaikum!

Memandangkan ada rakan dari Onexox tidak tahu untuk mendaftarkan new user atau mnp, jadi di sini aku nak buatkan tutorial ringkas untuk panduan subdealer yang masih baru dalam Onexox. Refer gambar dibawah dan baca satu persatu arahan dibawah.

 

onexox1

 

  1. Sila login ke www.onesys.onexox.my. Masukan ID dan Pasword yang diberikan semasa pendaftaran.

 

onexox2

 

 

2. Klik Dealer Management.

 

onexox3

 

3. Klik Starter Pack Registration.

 

onexox4

 

4. Masukan no talipon seperti yang tertera di Sim Pack

5. Masukan nama penuh user mengikut Kad Pengenalan

6. Pilih jenis kad pengenalan.

7. Masukan no Kad Pengenalan

8. Masukan alamat mengikut kad pengenalan.

9. Pilih negeri seperti yang tertera di kad pengenalan.

10. UGU – Masukan jika ada, abaikan jika tiada

11. Klik Daftar. Jika berjaya, anda akan dapat mesej yang tertera di atas dashboard.

 

CARA DAFTAR MNP

 

mnp1

 

  1. Log in akaun anda. Cari MNP Registration.

 

mnp2

 

2. Masukan nama user mengikut I/C

3. Pilih jenis I/C . Untuk MNP, Sila pastikan ikut maklumat pendaftaran telco lama.

4. Masukan I/C No.

5. Masukan Tarikh Lahir

6. Masukan Bangsa

 

mnp3

 

 

7. Masukan no untuk dihubungi. Saya masukan no yang nak di mnp.

8. Masukan Email jika ada.

9. Masukan Alamat di petak 9, 10, 11 dan pilih negeri mengikut alamat asal.

12. UGU jika ada.

13. Pilih telco asal user.

14. Masukan no user yang nak dibuat MNP.

15. Masukan no siri no 18 digit yang terdapat di kad MNP.

16. Tekan submit.

  • biarkan selama beberapa saat, kemudia pergi ke Dealer Management dan Klik MNP Status. Di situ akan tertera no yang sedang dalam proses.
  • Selamat mencuba!

Cara Recoil Subtank Mini

Lepas aku jumpa tutorial dari salah seorang vaper di facebook, aku terus cuba langkah-langkah yang disyorkan oleh Zarul Iskandar. Ternyata sedap cara recoil subtank mini dengan tidak merapakan coil tersebut. Perghh..flava rasa sampai ke tekak!. Berikut adalah tutorial dari beliau.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Hey yo kawan2..disamping kita melayan drama dipagi hari, jom kita belajar recoil subtank (bagi yg xtahu recoil, xreti recoil, mahupun yg recoil xjadi)..kat sini saya tunjukkan basic setting subtank..termasuklah cara utk mengelak dari ohm berlari2 mengejar bayang juga mengelak dari chip mod anda daripada risiko2 shortage dan kerosakan. So saya explain sikit step2 dia.

Info tambahan:
Coil jarak: Flavour lebih detail dan naik untuk subtank. Flavour ada risiko percik ke mulut jika kapas tidak dimasukkan dgn betul. Kapas x mudah putus.
Coil rapat: Flavour x se-detail coil jarak. Flavour susah untuk percik ke mulut. Kapas lebih mudah putus.

1: Cek positive connector. Jika longgar sila ketatkan kerana ia salah satu punca ohm berlari2 ke Dang Wangi. (Dalam rajah saya selitkan screwdriver ke dalam lubang2 tu supaya mudah untuk dipusingkan/diketatkan kembali positive pole rba tu).
2: Lilit kanthal pilihan hati anda ke screwdriver ataupon coil master (saya guna 26awg sebab sesuai dgn kepuasan tekak saya). Saya guna 2.5mm untuk flavour 50/50 blend ke bawah. 3.0mm pula utk high vg yakni bermula dari 70vg ke atas.
3: Ya. Lilit kanthal anda di sekeliling screw. Ini juga salah satu punca ohm berlari2 menuju puncak gemilang cahaya bilamana anda tidak melilit tetapi hanya menyelit di tepi screw.
4: Ketinggian coil tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu rendah bagi 50/50 blend manakala high vg disarankan untuk direndahkan coil tersebut dgn syarat tidak mencecah lantai rba bagi memudahkan flavour naik keatas.
5: Potong kanthal sekemas yg mungkin.
6: Pastikan tiada lebihan kanthal yg terkeluar ataupun melebihi skru rba tersebut. Ini penting bagi mengelakkan shortage berlaku sekaligus menjahanamkan chip mod anda. Shortage akan berlaku apabila kanthal lebihan bertemu dgn dinding rba.
7: Masukkan cotton sesedap rasa jgn terlalu ketat jgn terlalu longgar.
8: Ini pula style saya potong kapas (saya guna Fiber Freaks, terpulang kepada anda..organic cotton pon sama je cara dia). Sebab musababnya lihat rajah 9.
9: Cek kapas anda supaya ia mencecah lantai (kapas tidak terlalu pendek/terlalu panjang). Kapas pendek maka liquid senang melimpah. Kapas terlalu padat maka liquid pula susah untuk naik (di-vacuum ke dalam rba).
10: Kemaskan cotton anda.
11: Basahkan dgn flavour terlebih dahulu.
12: Test fire and u are ready to go.

Vape On guys..!

Oh ya..jangan pelik dgn kapas saya..saya guna fiber freaks made in france

Feel free to share..tiada halangan 😄

11402571_1123444271016178_3560343811753461191_o

10258786_1123444287682843_663578415358077223_o
11411693_1123444321016173_2572100097874000945_o
Tutorial Credit to : ZARUL ISKANDAR