Back to Home

Cara setting Samsung Galaxy Tab GT- P1000 Celcom Internet

Tutorial | 03 Jul 2011 | 46

Salam,

Hari pertama aku pakai SGT ni memang aku blur untuk dapatkan internet connection,memang simcard aku ada pakej celcom internet3g tetapi bila aku masukan sim card ianya tidak connect secara automatik.

So terpaksa kena dapatkan setting dari celcom terlebih dahulu.

Masa tu aku memang malas nak call celcom dan aku cari dalam website dan forum,ternyata hampa…bermakna tiada orang pun yang nak berkongsi cara nak buat setting ni.

Jadi aku terpaksa juga call celcom bahagian teknikal untuk dapatkan setting ni.

Untuk dapatkan sambungan internet 3g dari celcom,anda perlu setkan secara manual jika anda memilih perkhidmatan internet3g dari celcom postpaid.

So lepas ni tak payah susah-susah call celcom centre kerana aku sudi berkongsi sedikit info bagaimana hendak dapatkan setting Samsung Galaxy Tab untuk sambungan ke celcom internet3g anda.

Yang paling penting sim card anda mesti ada internet3g pakej.Kalau untuk prepaid aku tak tahu macam mana nak setting mungkin anda boleh call celcom centre.

Buka SGT (Samsung Galaxy Tab) anda cari icon,

  1. SETTING
  2. Wireless and Network
  3. Cari Mobile Network
  4. Cari Access Point Name (klik) dan taipkan celcom3g dan klik.
  5. Cari Name dan taipkan celcomwap dan tekan ok
  6. Cari APN dan taipkan celcom3g dan tekan ok
  7. Cari Proxy dan masukan nombor ini  010.128.001.242 dan tekan ok
  8. Cari Port dan taipkan 8080 dan tekan ok
  9. Cari Server dan taipkan http://3g.celcom.com.my dan tekan ok
  10. Cari MMSC dan taipkan http://mms.celcom.net.my
  11. Cari MMS dan taipkan nombor ini 010.128.001.242 dan tekan ok
  12. Cari MMS PORT dan taipkan nombor 8080 dan tekan ok
  13. Cari MCC dan pastikan ada nombor 502 jika tiada masukan nombor tersebut
  14. Cari MNC dan pastikan ada nombor 19 jika tiada masukan nombor tersebut
  15. Cari APN TYPE dan klik internet + mms dan tekan ok
  16. Selepas itu off kan SGT anda dan on semula.
Selepas itu pastikan icon 3g muncul disebelah atas kanan,jika ia muncul bermakna anda berjaya mendapatkan sambungan internet 3g dari celcom
Selamat Mencuba!

Nota: copypaste dibenarkan dengan syarat bagilah sedikit kredit dengan meletakan url http://www.azmanisma.com

 

Tentang Penulis: azman

Every man gotta right to decide his own destiny!

Apa kata anda pula?

Jangan masukkan link ke dalam kotak komen. Sila berkomen dengan tatasusila. Setiap aktiviti direkodkan
Nama :
Email :
Website :
Komen :

CommentLuv badge

  1. Pingback: Internet Celcom3g setting for Samsung Galaxy Tab GT-P1000 « Mankuchai's Blog
  2. izwan berkata:
    July 4, 2011 at 10:25 am

    wah belum dapat sentuh lagi galaxy tab ni.tak tahu tahap ke’best’an dia.heee
    izwan artikel terbaru saya..Saya Suka Anda!My Profile

  3. mankuchai berkata:
    July 4, 2011 at 10:37 am

    Wan…Setakat nak online update blog,fb,twitter memang ok….untuk camera pun biasa jer..guna OS android itu yg best..

  4. izwan berkata:
    July 4, 2011 at 1:37 pm

    itulah belum usha sepenuhnya android ni…sebab dia open source.kotla terbukak hati nak beralih arah daripada apple :p
    izwan artikel terbaru saya..Saya Suka Anda!My Profile

    1. mankuchai berkata:
      July 4, 2011 at 2:21 pm

      Apple pun ok diantara yg terbaik..

      1. izwan berkata:
        July 4, 2011 at 6:43 pm

        saya susah tak tukar sesuatu jenama bila dah selesa pakai dan minat :)
        izwan artikel terbaru saya..Saya Suka Anda!My Profile

  5. Miziey berkata:
    July 5, 2011 at 9:54 am

    rasanya utk henfon pun guna setting yg sama jgak kan?
    Miziey artikel terbaru saya..Kertas dinding yang penuh inspirasiMy Profile

    1. azman berkata:
      September 5, 2011 at 1:00 pm

      hp lain sikit tapi setting dia tak byk macam tab ni.

  6. naim berkata:
    July 6, 2011 at 4:45 pm

    nak tnya sket.. sebab aku dlm perancangan lg nk beli android.. kalau buat kat telefon android pun boleh jgk ker? sebab nyer aku nk pakai simcard broadband internet kat telefon android.. ada sesape tau boleh habaq kat aku tak? tq

    1. mankuchai berkata:
      July 6, 2011 at 4:51 pm

      Boleh tak ada masalah…yg penting setting tu kena betul

      1. naim berkata:
        July 6, 2011 at 6:33 pm

        wokey thanks bro

  7. Kingz berkata:
    July 7, 2011 at 8:42 am

    TQ for sharing. Tab aku dah boleh MMS da internet.

  8. mankuchai berkata:
    July 7, 2011 at 9:37 am

    sama2 king nanti kongsi link aku ni kat fb ko yer..

  9. onemuqris berkata:
    July 11, 2011 at 9:34 pm

    Finally… thanks bro… dpt gak sy men’setting’ my SGT…

  10. mankuchai berkata:
    July 11, 2011 at 11:48 pm

    Sama2 happy surfing!
    mankuchai artikel terbaru saya..Loudness Concert In MalaysiaMy Profile

  11. naim berkata:
    July 13, 2011 at 6:18 am

    kalau nak setting maxis 3g nyer lak mcm mana bro?

    1. azman berkata:
      September 5, 2011 at 12:59 pm

      maxis sama cam digi tunggu msg dari maxis..tapi kena call operator dulu.

  12. monso berkata:
    September 2, 2011 at 8:59 am

    hi,

    camner nak setting kalau pakai digi? tq

    1. azman berkata:
      September 5, 2011 at 12:58 pm

      aku tahu setting untuk celcom jer huhuhu..kalau digi just tunggu msg dari digi untuk sambungan internet.

  13. fadah berkata:
    September 5, 2011 at 11:40 am

    Salam bro…

    ada facebook bro x?
    saya nak chat dan nak tanya beberapa soalan nie mengenai SGT
    fadah artikel terbaru saya..Konsep iPhone 5 Yang MenarikMy Profile

    1. azman berkata:
      September 5, 2011 at 12:57 pm

      just tinggal email kat “contact me”nanti saya contact guna google talk,ym dsb.

  14. Maisarah berkata:
    September 23, 2011 at 8:33 pm

    thank you for this post. dapat la bantu kawan saya setting SGT dia :)
    Maisarah artikel terbaru saya..Happy Birthday Mahfuzah!My Profile

    1. azman berkata:
      September 23, 2011 at 10:30 pm

      Sama-sama,dah boleh connect dgn internet ker?

  15. Maisarah berkata:
    September 24, 2011 at 9:34 am

    Dah :) Thank you!
    Maisarah artikel terbaru saya..Happy Birthday Mahfuzah!My Profile

  16. farid berkata:
    October 3, 2011 at 12:28 pm

    nak tanye, kalau setakat nih xde reg untuk 3g for celcom, cane nak hantar mms for galaxy tab?

    1. azman berkata:
      October 3, 2011 at 12:42 pm

      1.nak tanye, kalau setakat nih xde reg untuk 3g for celcom

      Fahmi soalan ni saya kurang faham.Masa saya beli tab ni kosong,tak ada apa2 package,saya cuma ambik package internet dan tukar sim saya tu kepada post paid.So sekarang boleh call/received + internet.

      2.cane nak hantar mms for galaxy tab?

      Fahmi,tgk kat point no 9 to no16 kat atas tu.(yang saya tulis tu)

  17. EvaN berkata:
    October 4, 2011 at 10:37 am

    tumpang tnye,….kalo sim card tu nk guna nombor yang lama dpt x???cuz no lama tuh xda 3g internet…so kalo nk stay nombor tu jew then just nk tambah internet 3g jew dpt x?

    1. azman berkata:
      October 4, 2011 at 11:33 am

      Boleh guna yg lama.kalau lama punya prepaid,dorang akan tukarkan pada pospaid,dan simkad tu dorang boleh tambah 3g internet.kalau dah ada broadband pun(bukan simcard phone)boleh masukan juga tanpa pakai modem.

  18. zafeen berkata:
    October 17, 2011 at 7:55 pm

    bole ke di setkan pada samsung galaxy android ?

    1. azman berkata:
      October 17, 2011 at 9:38 pm

      Mestilah boleh,saya sedang pakai sekarang ni.

      1. zafeen berkata:
        November 27, 2011 at 10:48 pm

        TQ. Berjaya!

  19. amy berkata:
    October 22, 2011 at 4:47 pm

    hi,nak tanye sikit…perlu on use packet data kah?
    ada charge kah kalo on?

    1. azman berkata:
      October 22, 2011 at 5:09 pm

      Maaf saya kurang faham masalah awak.sebelum tu nak tanya simcard amy prepaid or postpaid?

  20. amy berkata:
    October 22, 2011 at 4:47 pm

    hi,nak tanye sikit…perlu on use packet data kah?
    ada charge kah kalo on?

  21. AmyMiller berkata:
    October 23, 2011 at 10:25 pm

    salam..saya nak tanya sesuatu..macam mana nak setting dia punya internet? saya dari Brunei Darussalam..Harap dibalas..Terima Kasih ^.^

    1. azman berkata:
      October 23, 2011 at 10:31 pm

      apa yg saya tulis tu setting untuk celcom(malaysia)cara nya sama cuma bergantung kepada compeni yg awak langgan tu.boleh call customer service untuk settingnya.

  22. syafiq berkata:
    December 2, 2011 at 5:55 pm

    kalau saya ade maxis3g boleh setup tak kat galaxy tab ni? ade details mcm ner nak setup? TQ

    1. azman berkata:
      December 3, 2011 at 1:11 am

      Kalau tak salah saya maxis akan hantar sms untuk aktifkan internet 3g ni.

  23. akakcomey berkata:
    January 19, 2012 at 4:49 am

    Terima kasih ilmu ini …akak nak share..

  24. akakcomey berkata:
    January 19, 2012 at 4:51 am

    Akak nak tanya…celcom charge macam mana?
    Ada pekej tak?

    1. azman berkata:
      January 19, 2012 at 9:42 am

      Pakej saya ambik broadband 1gb rm 38.00 + postpaid (line phone) rm 20.

  25. himade berkata:
    May 1, 2012 at 12:21 pm

    Thank you 4 sharing

  26. ekom berkata:
    August 1, 2012 at 2:57 am

    thanks a lot……gud info

Mencari Sesuatu?

G+

Recent Post

Recent Comments

Kategori

Tema "FOTOBesar" ini telah direka oleh AI MEDIA NETWORK untuk azmanisma.com © 2013