Back to Home

Cara setting Samsung Galaxy Tab GT- P1000 Celcom Internet

Tutorial | 03 Jul 2011 | 46

Salam,

Hari pertama aku pakai SGT ni memang aku blur untuk dapatkan internet connection,memang simcard aku ada pakej celcom internet3g tetapi bila aku masukan sim card ianya tidak connect secara automatik.

So terpaksa kena dapatkan setting dari celcom terlebih dahulu.

Masa tu aku memang malas nak call celcom dan aku cari dalam website dan forum,ternyata hampa…bermakna tiada orang pun yang nak berkongsi cara nak buat setting ni.

Jadi aku terpaksa juga call celcom bahagian teknikal untuk dapatkan setting ni.

Untuk dapatkan sambungan internet 3g dari celcom,anda perlu setkan secara manual jika anda memilih perkhidmatan internet3g dari celcom postpaid.

So lepas ni tak payah susah-susah call celcom centre kerana aku sudi berkongsi sedikit info bagaimana hendak dapatkan setting Samsung Galaxy Tab untuk sambungan ke celcom internet3g anda.

Yang paling penting sim card anda mesti ada internet3g pakej.Kalau untuk prepaid aku tak tahu macam mana nak setting mungkin anda boleh call celcom centre.

Buka SGT (Samsung Galaxy Tab) anda cari icon,

  1. SETTING
  2. Wireless and Network
  3. Cari Mobile Network
  4. Cari Access Point Name (klik) dan taipkan celcom3g dan klik.
  5. Cari Name dan taipkan celcomwap dan tekan ok
  6. Cari APN dan taipkan celcom3g dan tekan ok
  7. Cari Proxy dan masukan nombor ini  010.128.001.242 dan tekan ok
  8. Cari Port dan taipkan 8080 dan tekan ok
  9. Cari Server dan taipkan http://3g.celcom.com.my dan tekan ok
  10. Cari MMSC dan taipkan http://mms.celcom.net.my
  11. Cari MMS dan taipkan nombor ini 010.128.001.242 dan tekan ok
  12. Cari MMS PORT dan taipkan nombor 8080 dan tekan ok
  13. Cari MCC dan pastikan ada nombor 502 jika tiada masukan nombor tersebut
  14. Cari MNC dan pastikan ada nombor 19 jika tiada masukan nombor tersebut
  15. Cari APN TYPE dan klik internet + mms dan tekan ok
  16. Selepas itu off kan SGT anda dan on semula.
Selepas itu pastikan icon 3g muncul disebelah atas kanan,jika ia muncul bermakna anda berjaya mendapatkan sambungan internet 3g dari celcom
Selamat Mencuba!

Nota: copypaste dibenarkan dengan syarat bagilah sedikit kredit dengan meletakan url http://www.azmanisma.com

 

Tentang Penulis: azman

Every man gotta right to decide his own destiny!

Apa kata anda pula?

Jangan masukkan link ke dalam kotak komen. Sila berkomen dengan tatasusila. Setiap aktiviti direkodkan
Nama :
Email :
Website :
Komen :

CommentLuv badge

Mencari Sesuatu?

G+

Recent Post

Recent Comments

Kategori

Tema "FOTOBesar" ini telah direka oleh AI MEDIA NETWORK untuk azmanisma.com © 2013