Cara setting Samsung Galaxy Tab GT- P1000 Celcom Internet

Salam,

Hari pertama aku pakai SGT ni memang aku blur untuk dapatkan internet connection,memang simcard aku ada pakej celcom internet3g tetapi bila aku masukan sim card ianya tidak connect secara automatik.

So terpaksa kena dapatkan setting dari celcom terlebih dahulu.

Masa tu aku memang malas nak call celcom dan aku cari dalam website dan forum,ternyata hampa…bermakna tiada orang pun yang nak berkongsi cara nak buat setting ni.

Jadi aku terpaksa juga call celcom bahagian teknikal untuk dapatkan setting ni.

Untuk dapatkan sambungan internet 3g dari celcom,anda perlu setkan secara manual jika anda memilih perkhidmatan internet3g dari celcom postpaid.

So lepas ni tak payah susah-susah call celcom centre kerana aku sudi berkongsi sedikit info bagaimana hendak dapatkan setting Samsung Galaxy Tab untuk sambungan ke celcom internet3g anda.

Yang paling penting sim card anda mesti ada internet3g pakej.Kalau untuk prepaid aku tak tahu macam mana nak setting mungkin anda boleh call celcom centre.

Buka SGT (Samsung Galaxy Tab) anda cari icon,

  1. SETTING
  2. Wireless and Network
  3. Cari Mobile Network
  4. Cari Access Point Name (klik) dan taipkan celcom3g dan klik.
  5. Cari Name dan taipkan celcomwap dan tekan ok
  6. Cari APN dan taipkan celcom3g dan tekan ok
  7. Cari Proxy dan masukan nombor ini  010.128.001.242 dan tekan ok
  8. Cari Port dan taipkan 8080 dan tekan ok
  9. Cari Server dan taipkan http://3g.celcom.com.my dan tekan ok
  10. Cari MMSC dan taipkan http://mms.celcom.net.my
  11. Cari MMS dan taipkan nombor ini 010.128.001.242 dan tekan ok
  12. Cari MMS PORT dan taipkan nombor 8080 dan tekan ok
  13. Cari MCC dan pastikan ada nombor 502 jika tiada masukan nombor tersebut
  14. Cari MNC dan pastikan ada nombor 19 jika tiada masukan nombor tersebut
  15. Cari APN TYPE dan klik internet + mms dan tekan ok
  16. Selepas itu off kan SGT anda dan on semula.
Selepas itu pastikan icon 3g muncul disebelah atas kanan,jika ia muncul bermakna anda berjaya mendapatkan sambungan internet 3g dari celcom
Selamat Mencuba!

Nota: copypaste dibenarkan dengan syarat bagilah sedikit kredit dengan meletakan url http://www.azmanisma.com

 

Comments

  1. mankuchai says

    Wan…Setakat nak online update blog,fb,twitter memang ok….untuk camera pun biasa jer..guna OS android itu yg best..

  2. naim says

    nak tnya sket.. sebab aku dlm perancangan lg nk beli android.. kalau buat kat telefon android pun boleh jgk ker? sebab nyer aku nk pakai simcard broadband internet kat telefon android.. ada sesape tau boleh habaq kat aku tak? tq

    • says

      1.nak tanye, kalau setakat nih xde reg untuk 3g for celcom

      Fahmi soalan ni saya kurang faham.Masa saya beli tab ni kosong,tak ada apa2 package,saya cuma ambik package internet dan tukar sim saya tu kepada post paid.So sekarang boleh call/received + internet.

      2.cane nak hantar mms for galaxy tab?

      Fahmi,tgk kat point no 9 to no16 kat atas tu.(yang saya tulis tu)

  3. EvaN says

    tumpang tnye,….kalo sim card tu nk guna nombor yang lama dpt x???cuz no lama tuh xda 3g internet…so kalo nk stay nombor tu jew then just nk tambah internet 3g jew dpt x?

    • azman says

      Boleh guna yg lama.kalau lama punya prepaid,dorang akan tukarkan pada pospaid,dan simkad tu dorang boleh tambah 3g internet.kalau dah ada broadband pun(bukan simcard phone)boleh masukan juga tanpa pakai modem.

  4. AmyMiller says

    salam..saya nak tanya sesuatu..macam mana nak setting dia punya internet? saya dari Brunei Darussalam..Harap dibalas..Terima Kasih ^.^

    • azman says

      apa yg saya tulis tu setting untuk celcom(malaysia)cara nya sama cuma bergantung kepada compeni yg awak langgan tu.boleh call customer service untuk settingnya.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge